Vår idé - En bok för alla som har mer än vad som behövs.

Efter att ha hjälp tusentals människor att minska besvären från långvarig värk har smärtlindringskliniken Caladrius samlat unik kunskap. Nu har kunskapen sammanställts i ”Boken om ont”, som ges ut på Parus förlag i september 2019.
”Boken om ont” är en självhjälpsbok för alla med värk, och i synnerhet är det en bok för dem som hos vården fått höra att det inte finns något att göra. Bakom boken står Björn Rudman (fd. Rhodin), klinikchef och grundare av smärtlindringskliniken Caladrius, tillsammans med fysioterapeuten Tobias Marmheden och specialistläkaren Sofia Göthe. Trion har lång erfarenhet av att arbeta med patienter med långvarig värk och har egentligen aldrig haft några planer på att skriva en bok – den skrev sig själv.
– Jag hade en kvinnlig klient som haft ont i ryggen i 15 år. Riktigt ont. Hon var opererad och hade inopererade elektroder, men hade fortfarande väldigt ont och hon var helt utdömd i vården. Men sedan kom hon till oss, berättar Björn Rudman.
Efter några veckor hos Caladrius var ryggen i stort sett normalt fungerande igen. Problemet var bara att klienten hade gått på morfin i 15 år, och morfinet var svårt att sluta med.
– Det är tyvärr inte första gången vi ser det. Smärtan är borta men morfinet är kvar. Och vårdcentralerna kan sällan hjälpa till med detta på ett bra sätt. Då började vi arbeta med ett häfte med information om hur mediciner fungerar, och det där häftet hade snart växt till några kapitel, säger Björn Rudman och fortsätter:
– Det ledde i sin tur till idéer på fler kapitel: hur kan människor hjälpas redan innan morfinberoendet blir ett problem? Ju tidigare man kan få hjälp – och då menar jag rätt hjälp – desto bättre är det så klart.
Att det finns många som behöver hjälp med sin värk råder det inga tvivel om. Enligt statistik från SCB lider 55 procent av svenskarna i åldern 25 – 54 år av värk, främst i nacke, axlar och skuldror – och bland kvinnor är siffran hela 63 procent.
– Det är skrämmande siffror, men vad som är än mer skrämmande är att det finns så få ställen där de här personerna faktiskt kan få rätt typ av hjälp. Det finns så många människor som får höra att de måste acceptera sin smärta, vilket är helt felaktigt. Och det är därför den här boken behövs. Det är en självhjälpsbok för alla personer som dömts ut av vården. Ingen människa ska behöva ha ont i onödan, säger Björn Rudman.
Boken om ont ges ut på Parus förlag, som är inriktade på böcker om stressrelaterad ohälsa.
– Genom Boken om Ont hoppas vi att ännu fler ska få känna att deras smärta tas på allvar och att det finns möjlighet att lindra och läka. Parus förlag har fokus på stressrelaterad ohälsa men dessa delar går in i varandra säger förläggaren Emma Holmgren, och fortsätter:
– En hög anspänning i kroppen på grund av stress kommer att leda till muskelsmärta och vår psykiska hälsa påverkar smärtupplevelsen. Åt andra hållet påverkar långvarig smärta vardagen och gör oss mer känsliga för stress. Boken om Ont kommer att ge läsaren ett helhetsperspektiv för att kunna hantera båda dessa delar på bästa sätt.